Miele wasmachine onderhouden

Een Miele wasmachine staat bekend om z’n duurzaamheid en kwaliteit, maar ook deze apparaten hebben af en toe onderhoud nodig. Vet, vuil, kalk en wasmiddelresten kunnen zich opbouwen, vooral als je vaak op lage temperaturen wast. Door je wasmachine regelmatig schoon te maken, voorkom je niet alleen nare geurtjes, maar zorg je er ook voor dat jouw wasresultaten optimaal blijven. In dit artikel lees je precies hoe je je Miele wasmachine in topvorm houdt.
Miele wasmachine onderhouden

1. Trommel schoonmaken: voorkom ophoping van vuil

De trommel van je wasmachine lijkt misschien schoon, maar schijn bedriegt. Restjes wasmiddel en vet kunnen zich onzichtbaar ophopen. Draai daarom één keer per maand een kookwas (minimaal 75–90 °C), bijvoorbeeld met oude handdoeken. Heeft jouw Miele het programma ‘Machine reinigen’? Dan is dat ideaal. Gebruik het zonder wasmiddel of wasgoed, voor een grondige schoonmaakbeurt.

Tip: sommige Miele modellen geven automatisch aan wanneer het tijd is voor een reinigingsbeurt via de “Hygiëne Info”-melding.

2. Deur en rubberen manchet: broedplek voor schimmel

Na elke wasbeurt blijft er vocht achter in de deuropening en het rubber rond de trommel. Laat de deur altijd op een kier staan zodat het kan drogen. Neem regelmatig het manchet af met een zachte doek om pluis, vuil en zeepresten te verwijderen. Zo voorkom je schimmelvorming en nare luchtjes.

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen – warm water met een beetje afwasmiddel is meestal voldoende.

3. Wasmiddellade reinigen: geen plek voor zeepresten

De wasmiddellade is een bekende bron van vieze geurtjes. Haal deze er eens in de paar maanden helemaal uit en spoel hem schoon met warm water. Vergeet ook de binnenkant van het compartiment niet. Gebruik een zachte borstel voor lastige hoekjes, vooral rondom het CapDosing-vakje als jouw Miele daarmee is uitgerust.

Laat de lade na elke wasbeurt op een kier staan zodat deze goed kan drogen.

4. TwinDos systeem doorspoelen (indien aanwezig)

Heb je een Miele wasmachine met TwinDos? Dan is het slim om het systeem af en toe door te spoelen, vooral als je de machine langere tijd niet gebruikt. Met een speciale reinigingscartridge zoals TwinDos Care voorkom je dat de leidingen verstoppen of het wasmiddel indroogt. Ook bij de overstap naar navulbare reservoirs is een spoelbeurt belangrijk.

6. Vergeet het afvoerfilter en zeefje niet

Het afvoerfilter (onderin, achter een klepje) kan verstopt raken door pluisjes of kleine voorwerpen. Maak dit elke paar maanden schoon om storingen te voorkomen. Ook het watertoevoerzeefje (bij de slang aan de achterkant) kun je losschroeven en afspoelen als er minder waterdruk is bij het vullen.

Waarom regelmatig onderhoud loont

Een goed onderhouden Miele wasmachine werkt efficiënter, blijft langer fris en voorkomt storingen. Door af en toe de trommel te reinigen, het TwinDos-systeem door te spoelen en de wasmiddellade schoon te houden, blijft je apparaat in topvorm.

Gebruik je een Miele wasmachine met TwinDos? Vergeet dan niet het systeem regelmatig te spoelen, zeker bij langere pauzes of wanneer je overstapt op navulbare reservoirs. Heb je een model met PowerWash? Dan is het zinvol om het reinigingsprogramma af en toe te gebruiken voor optimale hygiëne.

Benieuwd welke modellen makkelijk in onderhoud zijn? Bekijk dan onze topselecties van de beste Miele wasmachines met TwinDos of beste Miele modellen met PowerWash.

Inhoudsopgave

Veelgestelde vragen over het onderhouden van een Miele wasmachine

Voor optimaal resultaat reinig je de trommel maandelijks met een programma op minimaal 75 °C of via het ‘Machine reinigen’-programma. Zo voorkom je geurtjes en achtergebleven resten.
Nee, Miele raadt het gebruik van azijn af. Het zuur kan rubbers en onderdelen aantasten. Gebruik liever een speciaal reinigingsmiddel zoals Miele IntenseClean.
Gebruik Miele TwinDos Care om de slangen door te spoelen. Dit is vooral belangrijk als je het systeem lange tijd niet gebruikt of overstapt op navulbare reservoirs.
Controleer of de wasmiddellade schoon is, laat de deur en lade open na het wassen, en voer een hete reinigingswas uit. Vergeet ook de rubberen ring en het afvoerfilter niet.
Afhankelijk van je gebruik, om de 1–3 maanden. Spoel de lade met warm water en maak het CapDosing-vakje schoon met een zacht borsteltje.
De meeste modellen hebben een speciaal programma zoals ‘Machine reinigen’. Raadpleeg de handleiding van jouw model om dit zeker te weten.